Alternatif Yaşam Derneği

Alternatif Yaşam Derneği, Türkiye’deki engellilere ve bütün dezavantajlı gruplara yönelik “Engellilik” olgusuna alternatif çözümler öneren, yenilikçi ve sürdürülebilir projeler üreterek, “Engelsiz Türkiye”ye doğru giden yolda üzerine düşen görevleri yerine getirmek üzere kurulmuştur.

 

AYDER kurulduğu 2002 yılından itibaren yenilikçi ve sürdürülebilir projeler üreterek en başta hedeflediği “Engelsiz Türkiye”ye ulaşmak için ilk adımları atmış, belli sayıda engelli ve sosyal dezavantajlı grupların hem üretici hem de tüketici olarak ekonomik hayata kazandırılmalarını sağlayacak bir platform haline gelmiştir.

AYDER’ın fiili kuruluş tarihi olan 2002 yılından öncesinden başlayarak Dalmak Özgürlüktür (1997), Alternative Camp (1997), Reha Istanbul Fuarı (2004), Engelsiz Turizm (2006), ve Düşler Akademisi (2008) gibi birçok yenilikçi proje planlanmış ve hayata geçirilmiştir. AYDER, Birleşmiş Milletler’in “Global Compact” (Küresel İlkeler) sözleşmesini imzalayan ilk sivil toplum örgütüdür.

Hedeflerimiz

STK sürdürülebilirliği modeli olarak sosyal işletme yaklaşımımızı her alanda ürün ve hizmet yelpazemizi genişleterek herkesin kullanıma sunmak

Sosyal girişimciliğin yaygınlaşmasına yönelik eğitimler sunmak

Kapsayıcı iş modelleri ve farklılıklara saygı önermelerimizin tüm özel sektör dünyasında daha çok uygulanabilir hale gelmesini sağlamak

Yerel ve uluslararası gönüllülük programlarımızı artırarak gönüllülük saatlerimizin daha iyi bir dünya için katma değer üretmesinin devamı

İlkeler

GÖNÜLLÜLÜK

Toplumsal değişim kaçınılmazdır, ancak biliyoruz ki küresel ihtirasların çevrelediği sorunların bütün insanların yararına dönüşmesi kendiliğinden olmayacaktır. Kendimizden ve yakın çevremizden başlayarak değişim yolculuğunda gönüllü çalışmalarımıza yılmadan ve artan bir heyecan ile devam edeceğiz.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Organizasyonel büyümenin bürokrasisine düşmeden, engelsiz yaşam çözümleri öneri ve uygulamalarımızın açık kaynak olarak yaygınlaşmasını önemsemeye devem edeceğiz. Çözüm araçlarımızın, projelerimizin ve kurumsal yapılarımızın hem kendi kaynaklarını oluşturma hem de başka toplumsal sorunların çözümüne kaynak yaratma becerisini bir var olma ilkesi olarak taşımaya devam edeceğiz.

EŞİTLİKÇİLİK

Bütün süreç ve yapılanmalarımızda hiçbir türden ayırımcılık yapmadan, eşit fırsatlarla katılımcılığı önemsemeye devam edeceğiz.

ÜRETKENLİK

Tüketim odaklı yaşamın alışkanlıklarından kurtulmaya ve doğal kaynakları kullanarak, geri dönüştürerek ve bazen yeniden kullanıma sokarak; sosyal çevreye, doğaya ve insana zarar vermeden doğal ihtiyaçlarımız kadar üretmeye özen göstereceğiz.

DEĞİŞİM

Dünyanın en büyük azınlığı denilen engelliler, toplumlardan herhangi nedenle dışlanan tüm bireyler, doğru eğitime ve sağlık hizmetlerine erişemeyenler, açlıktan ve savaştan ötürü yaşam hakları ellerinden alınanlar yararına sosyal yaşamların yeniden tasarlanması gerekiyor.

KAPSAYICILIK

İnsanların çoğunluğunu toplumsal yaşam süreç ve olanaklarından dışlayan sorunlar küresel bir zincirin birbirine bağlı halkaları gibidir. Bu karmaşık ve güçlü sorunlar yumağını çok yönlü, bütüncül bir yaklaşım ve kapsayıcı bir katılımcılık ile ele almaya devam edeceğiz.

PAYLAŞIMCILIK

Parasal dünyanın kişisel mülkiyeti yücelten yaklaşımı bize uymuyor. Kapımız, kucağımız ve çekmecelerimiz herkese açık. Elimizdeki bütün olanakları, bilgi ve deneyimleri isteyen ve ihtiyacı olan herkes ile paylaşmaya devam edeceğiz.

YENİLİKÇİLİK

Teknolojinin değişimin en dinamik gücü olduğunu bilerek, karmaşık gibi duran ama nedenleri çok belli bütün sorunların çözümünde akılcı teknolojiler kullanmaya yoğunlaştıracağız.

DÜRÜSTLÜK

Etik ve moral dünyamızın DNA’sındaki açıklık, dürüstlük, samimiyet, sevecenlik, hoşgörü, cömertlik ilkelerinden taviz vermeyeceğiz.

iZ'lerimiz...

Bu yıl toplam 50 ülkeden 3200’den fazla şirket ve projenin yarıştığı International Business Awards’da Düşler Akademisi üç Bronz Stevie ödülü kazandı.

01 Eylül 2012, International Business Awards

Social Inclusion Band, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından düzenlenen 11. Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri’nde ‘Sivil Toplum Kuruluşları’ kategorisinde Altın Pusula Ödülünü kazandı.

30 Haziran 2012, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD)

Alternative Camp, UNDP ve British Council tarafından hazırlanan “Gençlik Çalışmasında İyi Örnekler” seçkisinde yer aldı.

29 Ekim 2013 , UNDP ve British Council

SKD Türkiye’nin düzenlediği II. İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Yarışması’nda Alternatif Yaşam Derneği çatısı altında bulunan Düşler Akademisi Kaş “İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Yarışması 2015, Kobi Kategorisi En İyi Sosyal İnovatif Uygulama” ödülüne layık görüldü​

17 Aralık 2015 , SKD Türkiye​

Kobi Kategorisi “En İyi Sosyal İnovatif Uygulama” ödülüne layık görüldü.

2015

Düşler Akademisi, Birleşmiş Milletler’in New York’ta gerçekleştirdiği “Engellilik ve Kalkınma” konulu toplantı kapsamında “Innovation Enables” başlıklı etkinlikte örnek proje olarak tüm dünyaya tanıtıldı.

Eylül 2013, Birleşmiş Milletler

AB Komisyonu’nun düzenlediği “This Is Social Europe Innovation” yarışmasında 150 proje ve 23 ülke arasında en iyi 10 projeden biri oldu.

AB Komisyonu, Your Content Goes Here

Barselona’da her yıl başarılı projelerin ödüllendirildiği “Design for All Foundation” kapsamında “Best Practice” seçildi.

2015 , Design for All Foundation