Alternatif Yaşam Derneği
Alternatif Yaşam Derneği, Türkiye’deki engellilere ve bütün dezavantajlı gruplara yönelik “Engellilik” olgusuna alternatif çözümler öneren, yenilikçi ve sürdürülebilir projeler üreterek, “Engelsiz Türkiye”ye doğru giden yolda üzerine düşen görevleri yerine getirmek üzere kurulmuştur.
AYDER kurulduğu 2002 yılından itibaren yenilikçi ve sürdürülebilir projeler üreterek en başta hedeflediği “Engelsiz Türkiye”ye ulaşmak için ilk adımları atmış, belli sayıda engelli ve sosyal dezavantajlı grupların hem üretici hem de tüketici olarak ekonomik hayata kazandırılmalarını sağlayacak bir platform haline gelmiştir.
AYDER’ın fiili kuruluş tarihi olan 2002 yılından öncesinden başlayarak Dalmak Özgürlüktür (1997), Alternative Camp (1997), Reha Istanbul Fuarı (2004), Engelsiz Turizm (2006), ve Düşler Akademisi (2008) gibi birçok yenilikçi proje planlanmış ve hayata geçirilmiştir. AYDER, Birleşmiş Milletler’in “Global Compact” (Küresel İlkeler) sözleşmesini imzalayan ilk sivil toplum örgütüdür.

İlkelerimiz:
- Farklılıklara Saygı
- Gönüllülük
- Yenilikçi Üretim
- Pozitif Düşünce
- Kültürler Arası Etkileşim
- Evrensel Tasarım
- Karşılıksız Paylaşım
Hedeflerimiz:
- STK sürdürülebilirliği modeli olarak sosyal işletme yaklaşımımızı her alanda ürün ve hizmet yelpazemizi genişleterek herkesin kullanıma sunmak
- Sosyal girişimciliğin yaygınlaşmasına yönelik eğitimler sunmak
- Kapsayıcı iş modelleri ve farklılıklara saygı önermelerimizin tüm özel sektör dünyasında daha çok uygulanabilir hale gelmesini sağlamak
- Yerel ve uluslararası gönüllülük programlarımızı artırarak gönüllülük saatlerimizin daha iyi bir dünya için katma değer üretmesinin devamı
AYDER İlkeleri:
İş Birliklerimiz:
Ekibimiz:
Alternatif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu
Ercan Tutal – YK Kurucu Başkanı
Serhat Soydan – YK Başkan Yardımcısı
Nermin Tutal – YK Genel Sekreteri
Alper Ateş – YK Üyesi
Necdet Türköz – YK Üyesi
Alternatif Yaşam Derneği
Nermin Tutal – Finans Koordinatörü
AYDER Proje ve Birim Yürütücüleri
Düşler Akademisi Kaş – Ercan Tutal
MUME – Ahmet Nebi Şaylan
eyLab – Ercan Tutal
Değişim Garajı – Ercan Tutal
Düşler Ajans – Serhat Soydan
D-Film – Nermin Tutal
Alternative Camp – Ercan Tutal
Düşler Mutfağı – Feride Betigül Soydan
Social Inclusion Band
Kızlar Atakta – Kurucu Proje Koordinatörü: Alper Akça
Sorty – Serhat Soydan
Words of Silence – Buket Ela Demirel
Best Buddies Turkey – Proje Koordinatörü (Yurt dışı): Sercan Duygan
Proje Koordinatörü (Yurt içi): Recep Altınordu
Program Koordinatörü: Fidan Karaahmetoğlu
Başarı Hikayelerimiz
Bu yıl toplam 50 ülkeden 3200’den fazla şirket ve projenin yarıştığı International Business Awards’da Düşler Akademisi üç Bronz Stevie ödülü kazandı.
Social Inclusion Band, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından düzenlenen 11. Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri’nde ‘Sivil Toplum Kuruluşları’ kategorisinde Altın Pusula Ödülünü kazandı.
Alternative Camp, UNDP ve British Council tarafından hazırlanan “Gençlik Çalışmasında İyi Örnekler” seçkisinde yer aldı.
SKD Türkiye’nin düzenlediği II. İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Yarışması’nda Alternatif Yaşam Derneği çatısı altında bulunan Düşler Akademisi Kaş “İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Yarışması 2015, Kobi Kategorisi En İyi Sosyal İnovatif Uygulama” ödülüne layık görüldü
Kobi Kategorisi “En İyi Sosyal İnovatif Uygulama” ödülüne layık görüldü.
Düşler Akademisi, Birleşmiş Milletler’in New York’ta gerçekleştirdiği “Engellilik ve Kalkınma” konulu toplantı kapsamında “Innovation Enables” başlıklı etkinlikte örnek proje olarak tüm dünyaya tanıtıldı.
AB Komisyonu’nun düzenlediği “This Is Social Europe Innovation” yarışmasında 150 proje ve 23 ülke arasında en iyi 10 projeden biri oldu.
Barselona’da her yıl başarılı projelerin ödüllendirildiği “Design for All Foundation” kapsamında “Best Practice” seçildi.